AMD RYZEN – ustanak iz pepela

O novoj AMDovoj liniji procesora se već dugo zna i priča. Upoznali smo se sa Ryzenom na NewHorizon eventu gdje su nam AMDovci pokazali, objasnili i demonstrirali kako radi i koliko je snažan Ryzen. Koliko znamo radi se o potpuno novoj 14nm arhitekturi na kojoj AMD radi već godinama.

amd-and-the-new-zen-high-performance-x86-core-at-hot-chips-28-17-1024

amd-and-the-new-zen-high-performance-x86-core-at-hot-chips-28-6-1024

AMD je najavio 40% bolji IPC(Instructions per Core) u odnosu na prošlu Excavator generaciju. AMD po prvi put uvodi SMT(Simultanious MultiThreading). Da ukratko objasnim, to je nešto kao Intelov Hyperthreading što znači  da jednu jezgru informacijama opskrbljuju  dvije virtualne. Ryzen će imati i 20MB L2 i L3 cache memorije.

2017-amd-at-ces-ryzen-03-840x473
Značajke koje obilježavaju i čine Ryzen takvim kakav je su nazvane zajedničkim AMD SenseMI Technology. SenseMI se sastoji od Pure Power, Precision Boost, EFR(Extended Frequency Range), Neural Net Prediction i Smart Prefetch.

amd-sensemi

Na NewHorizon eventu smo imali priliku vidjeti Ryzen u akciji, protiv Intel i7 6900k, jedinim procesorom sa 8 jezgri i 16 threadova. . U Blenderu su bili podjednaki dok je u Handbrakeu Ryzen bio bolji 5 sekundi, tj nekih 10%. Nakon toga vidjeli smo Ryzen u VR-u, 4K “gamingu“, alatima/programima za izradu 3D slika te u Dota-i i streamanju. U VR-u i 3D alatima Ryzen je pokazao da sve ide glatko i da je dobar izbor za takve korisnike. Ono što najviše zanima ljude je kakav je Ryzen u igrama. Prikazali su Ryzen i 6900k jedan do drugoga u 4K rezoluciji u  Battlefield1. Obe konfiguracije su dovoljno snažne za 4K gaming ali bitno je napomeniti da je  sistemu sa 6900k padao FPS prilikom intezivnije igre i eksplozija, Ryzenu nije. Zadnji test je bio zanimljiv. Stavili su jedan do drugoga Ryzen, i7 6900k i i7 6700k. Sva tri PC-ja su vrtila Dota-u na maksimalnim postavkama i streamala u isto vrijeme.  U tom testu 6700k je zaostajao za 6900k i Ryzenom.

Na nedavnom CESu smo doznali još par korisnih informacija. Za početak, Lisa Su(CEO AMDa) je na NewHorizon eventu rekla kako će Ryzen raditi na frekvenciji od 3,4GHz minimalno, ali da možemo očekivati i veću. Na CESu Ryzen je radio na osnovnoj frekvenciji od 3,6GHz dok je Turbo dizao na 3,9GHz. To je jedan od dokaza da Ryzen izgleda sve bolje i bolje iz dana u dan. Što se tiče izlaska, doznali smo da će svi modeli biti dostupni odmah od prvog dana izlaska, kao i sve matične ploče sa AM4 socketom(o njima više uskoro). I o datumu izlaska smo doznali nešto. Nismo dobili konkretan datum, ali smo dobili mali hint. Rob Hallock je rekao da zadnji dan prvog kvartala nije njihov cilj. Iz čega se da zaključiti da bi Ryzen ubrzo mogao biti na policama.Doznali smo ponešto i o overclockanju.

ryzen-slide-100702363-orig

Overclockanje neće ovisiti o samom procesoru nego o matičnoj ploči. Svi procesori će biti otključani dok će matične ploče sa X370 i B350 chipsetom podržavati overclockanje. 


Čini se da je AMD zaista napravio vrhunski posao sa Ryzenom. Pitanje je samo koliko će koštati i kakve će mu performanse biti na kraju. Za sada djeluje jako impresivno.

Bili vi Intel ili AMD fanboy trebali bi ste se radovati i nadati da će Ryzen uspjeti. Ako Ryzen uspije doći bar blizu Intela, Intel će biti prisiljen spustiti cijene. Kako god pogledate ništa loše ne moze izaći iz Ryzenovog uspjeha.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s